TILBAKE TIL STARTSIDEN

Gullringvinge - Aphantopus hyperantus

Ole Terland 050912
Gullringvinge, Bork Havn (Danmark) 040712

Relativt stor sommerfugl, inntil 4 cm vingespenn. Fløy lavt i terrenget, virket da svært mørk (nesten svart) sett ovenfra. Fløy sent, langsomme og tunge vingeslag, i høyt gress, manøvrerte elegant blant høye strå, søkte tilflukt halvvegs nede i den meterhøye vegetasjonen. Av den grunn vanskelig å fotografere.
Gullringvinge, Bork Havn (Danmark) 050712

Her fotografert dypt nede i gresset.

Det norske navnet Gullringvinge passer godt til denne vakre sommerfuglen, der det nettopp er gullringene rundt øyeflekkene som skiller den fra andre sommerfugler. Denne sommerfuglen sitter med vingene sammen. Jeg klarte ikke å fotografere vingeoversiden.

Legg merke til at denne sommerfuglen har kun fire føtter. Normalt skal en sommerfugl ha 6 føtter. Det fremste par forføtter er degenerert. Og dette har gitt opphav til navnet Aphantopus, forklart nederst på siden.
Da jeg var i Danmark primo juli 2012 undersøkte jeg tre lokaliteter. Denne sommerfuglen syntes å være tallrik på alle disse lokalitetene. Min danske håndbok sier at denne sommerfuglen er meget alminnelig over hele Danmark.

Les mer om Gullringvinge på nettstedet til Adrian Hoskins.
Kartet til venstre er hentet fra nettstedet Lepidoptera.no

Pr 030912 er det gjort 95 registreringer av Gullringvinge på 45 ulike lokaliteter i Norge. Kartet viser at alle observasjonene er gjort på Østlandet og Sørlandet. I følge boka Norges Sommerfugler, finnes den på Vestlandet kun i de innerste fjordene. Jeg har aldri sett den på Vestlandet. Men på tre tilfeldige steder i Danmark var den i store bestander (juli 2012)
Aphantopus er sammensatt av áphantos som betyr gjort usynlig og pous som betyr fot. Artsnavnet viser altså hen til degenerert første fotsett.
Hyperantus er sammensatt av hyper (som aller forstår betydningen av) og ánthos som betyr blomst. Det vitenskapelige navnet viser altså hen til en sommerfugl med et sett degenererte føtter, og som er over blomstene. Ganske poetisk navn! Kilde: TrekNature (siden om Gullringvinge)
Aurorasommerfugl heter Anthocaris, her har Antho samme betydning som antus i hyperantus, dvs blomst.