TILBAKE TIL STARTSIDEN

Aglajaperlemorvinge - Argynnis aglaja

Ole Terland 260114
Aglajaperlemorvinge, 050710, Årviknes (Jondal).
Aglajaperlemorvinge er en stor sommerfugl, ca 6 cm vingespenn. Nydelig gulbrun bunnfarge med klare, vakre mønstre i form av blindøyne og streker og buer. Oversiden minner sterkt om mange andre sommerfugler i grupper perlemorsommerfugler. Aglajaperlemorvinge kjennes igjen på at den er
- stor (synlig større enn f.eks. brunflekket perlemorvinge)
- den har grønnskjær på undersiden av bakre vinge

Aglajaperlemorvinge, 270610, Hisdal (Samnanger).
Denne Aglajaperlemorvingen har to kraftige svarte markeringer ved roten av forvingen. Dette er duftskjell hos hann. Hannen har litt større vingespenn enn hunnen.

Aglajaperlemorvinge, 270610, Hisdal (Samnanger).
Et karakteristisk kjennetegn er grønnskjæret på undersiden av bakvingene. Og av et helt lyst band innenfor den ytre raden av perlemorflekker. I Norge finnes to svært like arter (Adippeperlemorvinge og Niobeperlemorvinge) når en ser på vingeoversidene, men det er klare forskjeller på vingeundersidene. På Vestlandet er det kun Aglajaperlemorvinge som finnes.

Jeg har sett Niobeperlemorvinge i Danmark (f.eks. på Henne Strand) hvor den finnes i store populasjoner på den grå klit.
Pr 260114 er det gjort 138 observasjoner av Aglajaperlemorvinge på 94 ulike steder i Norge.

Kartet er tatt fra nettstedet Lepidoptera.no
Aglaja betyr utstrålenhet. På engelsk heter denne sommerfugltypen Fritillary, som kommer fra latinsk fritillus som var navn på esker med spillterninger. Slike esker var dekorert med runde mønstre. Jeg har ikke klart å finne bakgrunnen for ordet argynnis. En rekke ordbøker sier kort og godt at "argynnis" er synonymt med "fritillary". Men arg=sølv og argynnis kan bety sølvflekker. Da kan Argynnis aglaja bety noe slik som "strålende sølvflekker", noe som ville være et poetisk vitenskapelig navn.
Det er i Norge 4 nærstående sommerfugler som har familienavnet Argynnis som første vitenskapelige navn.