TILBAKE TIL STARTSIDEN

Brunflekket perlemorvinge - Boloria (Clossiana) selene

Ole Terland 030212
Brunflekket perlemorvinge er en middels stor (vingespenn ca 40 mm) sommerfugl. Som alle andre perlemorvinger har den hvite flekker ("perlemor") på undersiden av vingene. Den finnes over hele Norge (kart nederst på siden), flyr på enger og skogslysninger. Denne sommerfuglen har to likeverdige vitenskapelige navn (se overskriften)

Mønsteret på overvingene kjennetegnes med en sammenhengende kjede med vinkler, samt markerte vener.

Rødflekket perlemorvinge, som er svært lik på vingenes overside, har en rad med trekanter (i stedet for en linje med vinkler), samt svake venetegninger.
Kriteriene for brunflekket perlemorvinge finnes på vingenes underside:

Det er to brune flekker med et svart øye, innenfor perlemorraden.

Perlemorfeltene har markerte svarte vinkler inn mot kroppen. Disse to forhold er kjennetegn på brunflekket perlemorvinge.

Det er samme individ som er fotografert på disse to bildene. Flofjellet, 9. juli 2010. Overskyet, 18 grader. Sommerfuglen var svært treg i denne værtypen.
Ved å se på de to brune flekkene med svarte øyne og de svarte markeringen ved perlemorsflekkene er det klart at dette er en Brunflekket perlemorvinge.

Breisete, Jondal, 7. juli 2010.

Rødflekket perlemorvinge (bildet til høyre) oppleves som rød i fargetone, mens brunflekket perlemorvinge gir et brunlig preg. Rødflekket perlemorvinge har ikke de to brune flekker med svart øye, og de hvite perlemorflekkene på sømfeltet mangler svart markering inn mot kroppen. Når en ser vingeundersiden, er det klare forskjeller mellom de to sommerfuglene.
Pr 030212 er det gjort 125 registreringer på 90 ulike lokaliteter på nettstedet Lepidoptera.no

Som en ser av kartet finnes Brunflekket perlemorvinge over hele landet.

Jeg har sett enten Brunflekket eller Rødflekket perlemorvinge mange ulike steder. Men uten å se vingene underside er det (nesten) umulig å si med sikkerhet hva man han sett. Er man usikker, kan man ikke legge inn registrering på Lepidoptera.no/. Brunflekket perlemorvinge er trolig langt vanligere enn dette kartet skulle tilsi.
Selene betyr måne på gresk og var navnet på månegudinnen i gresk mytologi. Hva Boloria betyr har jeg ikke funnet forklaring på.