TILBAKE TIL STARTSIDEN

Engringvinge - Coenonympha pamphilus

Ole Terland 160613
Engringvinge, 160613, Åsane Gamle Kirke, Nyborg i Åsane (Bergen)

Denne sommerfuglen var liten. Det er svake øyeflekker på undersiden av bakvingen.
Engringvinge, 200613, Åsane Gamle Kirke, Nyborg i Åsane (Bergen)
Dette er samme individ, sett fra sommerfuglens høyre side (bildet til venstre) og fra sommerfuglen venstre side (bildet til høyre). Mønsteret på bakvingenes underside synes speilvendt, og identisk på høyre og venstre side. Men den store øyeflekken på forvingens underside er noe ulik på de to sidene.

Det sees også tydelig at denne sommerfuglen kun har to par ben (se også oppslaget om Gullringvinge).
Engringvinge, 070712, Henne Strand (Danmark)

Under flukt opplevde jeg den som meget oransje. Det er ikke bare undersiden som er oransje, men også oversiden av vingene. I Danmark har denne sommerfuglen det passende navnet Okergul randøye.

På Lepidoptera.no er det >40 fotos av Engringvinge. Alle sitter med vingene sammenklappet med ett unntak: Det er et bilde av vingeoversiden hos en flyvende Engringvinge. Dette bildet viser jevnt oransje-gul farge.
Engringvinge, 080712, Nymindegab, Danmark

Engringivnge har som kjennetegn at øyeflekkene på bakvingen er svært utydelig. Men på dette foto, som er tatt i overskyet vær, trer flekkene frem.
Pr 160613 er det på nettstedet Lepidoptera.no gjort 173 observasjoner av Engringvinge på 102 ulike lokaliteter i Norge. Nå har jeg funnet den like ved Åsane Gamle Kirke i Åsane (Bergen).

Kartet til venstre er hentet fra nettstedet Lepidoptera.no

Engringvine synes å kunne finnes overalt i Norge fra og med Trøndelag og sørover.
Coeno er avledet av gresk koino som betyr vanlig, alminnelig. Nympha betyr nymfe (brud, ung kvinne, kvinnelig halvgud). Pamphilus betyr noe i retning av alles venn, men er også et guttenavn, helt fra oldtiden.