TILBAKE TIL STARTSIDEN

Engblåvinge - Cyaniris semiargus

Ole Terland, 031216
Engblåvinge, 080616, Einarsneset (Farsund).

Middelsstor (vingespenn omkring 30 mm) blåvinge, der hannen har blå vingeoverside (sommerfuglen midt på bildet) og der hunnen har brun farge på vingeoversiden (sommerfuglen nederst på bildet). Et viktig kjennetegn for arten er den relative mangel på tegninger på vingeundersiden (den øverste sommerfuglen, se også neste avsnitt). Legg merke til verken hannen eller hunnen har mønster på vingeoversiden.

Hunsommerfuglen nederst i bildet holder abdomen opp: Dette er et tegn på at hun nylig er blitt paret, og at hun avviser hannen som flyr over henne. Den øverste sommerfuglen er også en hann. På denne dagen var det svært mye kurtisering i luften Jeg klarte ikke å fange kopulasjon på bilder.
Engblåvinge, 080616, Einarsneset (Farsund).

Den relative mangel på tegninger på vingeundersiden er et kjennetegn for Engblåvinge. Kan derfor ikke forveksles med Tiriltungeblåvinge eller Idasblåvinge, som begge har karakteristiske tegninger på vingeundersiden. Engblåvinge kan heller ikke forveksles med Sankthansblåvinge, der vingeoversidene hos både hunn og hann er brunlig med en tydelig rad av oransje flekker (både forvinge og bakvinge).

På aktuelle lokalitet (Einarsneset, Farsund) fløy mange Dvergblåvinge og Tiriltungeblåvinge. Dvergblåvinge klarte jeg ikke få ordentlige bilder av, da de var svært små og ytterst urolige.
Pr 031216 er det gjort 78 registreringer av Engblåvinge på Lepidoptera.no. Kartet til venstre er tatt fra nettstedet Lepidoptera.no

Engblåvinge er fraværende på Vestlandet, unntatt i Lærdal. Ellers finnes den på Sørlandet og på Østlandet og øst for Langfjellene. Samt at det er gjort observasjon i Lofoten. Engblåvinge flyr på tørre lokaliteter.

Observasjoner av ulike blåvinger på Lepidoptera.no (pr 031216). Med forbehold om regnefeil fra min side.
Tiriltungeblåvinge - 276
Vårblåvinge - 187
Idasblåvinge - 133
Dvergblåvinge - 82
Engblåvinge - 76
Myrblåvinge - 66
Brun blåvinge - 49
Sankthansblåvinge - 47

Det er således langt mellom hver blåvinge, sammenlignet med f.eks. Rapssommerfugl hvor det er gjort 1130 registreringer. Antall Rapssommerfugler som kunne vært registrert er nok langt høyere enn dette, fordi det er en rapporteringsbias ved at man ikke alltid sender inn observasjoner av Rapssommerfugler, som finnes overalt i store bestander.
I Norge har vi kun en (1) sommerfugl av arten Cyaniris. Men totalt i verden er det mer enn 130 ulike sommerfugler som har Cyaniris som førsteledd i navnet. Jeg har ikke funnet ut hva ordet "cyaniris" peker tilbake på. Men jeg kan gjette at det er satt sammen av cyan og iris der iris betyr "regnbue" og "cyan" betyr "mørkeblå". Cyaniris er mest sannsynlig en konstruert sammensetning som peker hen på fargen av disse sommerfuglene. Argus peker tilbake på Argos, som var navn på et monster i gresk mytologi. Men hvorfor man setter et slikt navn på en sommerfugl er vel neppe nedskrevet.