TILBAKE TIL STARTSIDEN

Liten kålsommerfugl - Pieris rapae

Ole Terland 050212
Både stor og liten kålsommerfugl har kremgul farget undersiden av bakvingene, og kremgul farge på undersiden av vingespissen på forvingene. Oversiden av vingene er hvite, men med mørke felt på vingespissene. Dette feltet er lite hos liten kålsommerfugl, og mye større på stor kålsommerfugl.


Ut fra bildet er det ikke mulig å si om det er en hann eller en hunn. Men dette eksemplaret hadde ikke mørke tegninger (eller en svært svak mørk flekk) på vingeoversidene, slik at det er en hann (men klarte ikke dokumentere det på et foto). Hunnen har to tydelige tegninger på vingeoversidene.
Pr 050212 er det på nettstedet Lepidoptera.no gjort 76 observasjoner av Liten kålsommerfugl på 53 ulike steder.

Den tiltrekkes av kålplanter, og det er størst sjanse for å finne den i nærhet av en bondegård der de har kålplanter av ulike sorter. Kilde: Adrian Hoskins

Kjennes igjen på kremgul vingeunderside, og hvit vingeoverside.
Adrian Hoskins skriver på sine nettsider at Liten kålsommerfugl er en av verdens mest utbredte sommerfugler. Den var ikke på det amerikanske kontinentet, men ble innført til Quebec i 1860 og til California i 1862. Allerede i 1866 hadde den spredd seg over hele det Nordamerikanske kontinent. Kalles Hvit Kål (White Cabbage) i USA. I England heter den Small White.

Pieris er navn på en av Musene (Guder for ulike kunstarter) i gresk mytologi. Navnet stammer fra fjellet Pieria, som er en fjelltopp i nærheten av fjellet Olympus. Pieria er også et geografisk område i Hellas. Dette er nok et eksempel på at et vitenskapelig navn til en sommerfugl er tatt fra løse luften, nærmest som et fantasinavn. Jeg har ikke klart å finne ut hva rapae viser til.