TILBAKE TIL STARTSIDEN

Rutemåler - Semiothisa clathrata

Oppdatert 31. januar 2011
Rutemåler er ufattelig vakker. Denne mosaikksommerfuglen er liten, maksimalt 32 mm vingespenn. Klassifisert som måler fordi larven er en måler. Den er ikke en ekte dagsommerfugl, fordi antennene ikke ender i en klubbe. Klassifisert som møll, men flyr om dagen. Mosaikkmønsteret kan variere (ref: Damms sommerfuglbok). Kan finnes over hele landet. Dette eksemplaret ble funnet i Tønjum (Lærdal), 270508. Legg merke til ringmønsteret på kroppen. Flygetid: mai-september i to generasjoner.
Bildet til venstre er venstre sides vinger sett ovenfra og bildet til høyre er venstre sides vinger sett fra undersiden. De to bildene er fra samme vingepar. Oversiden av vingene har nøyaktig samme mønster som undersiden av vingene.
Forskjellen i fargene på de to bildene kommer av at oversiden av vingene er belyst av sollys, mens undersiden fotografert i motlys.

Pr 090212 er det gjort 133 observasjoner av Rutemåler på 41 ulike lokaliteter i Norge.

Kartet er hentet fra nettstedet Lepidoptera.no
Semiothisa er mest sannsynlig avledet av det greske ordet khiasmos som betyr kryss eller ser ut som en X (sml chiasma opticus). Clathrata kommer fra det greske ordet kleithra som overført betyr gitter (dør lukket med gitter). Semiothisa clathrata kan da bety krysset gitter, som egentlig gir en god beskrivelse av sommerfuglen.