TILBAKE TIL STARTSIDEN

Håndbøker - sommerfugler

Ole Terland 140613.
Norske bokhandlere har elendig utvalg av håndbøker om sommerfugler. Bare flaks om du klarer å få kjøpt en eller flere av de omtalte norske bøkene i en vanlig bokhandel.

Internett har mange gode nettsteder, ikke minst Lepidoptera.no. Problemet er at du ikke har eller kan ha intrnettkontakt der du ferdes. Derfor er håndbøker et must når en er ute i feltet. Som overalt ellers: økt innsikt i et fagfelt får en gjennom vekselvirkning mellom erfaring (egne observasjoner) og av å lese/studere bøker.
Irene Inman Tjørve, Lars Trolle. Sommerfugler i Norge. Aschehougs Naturbøker, utgitt 1999. ISBN 82-03-22256-0. 232 sider.

Aschehougs bok gir god informasjon om levevis, overvintring. Har brukbare kart over utbredelse i Norge. Alle sommerfuglene har norske navn. Contra: har en del skjemmende trykkfeil, og med kun en trykkfeil der du leter etter noe viktig, er du like dum/klok.

Vurdering: Denne bør sommerfuglamatøren ha i sin samling.
Helga Hofmann, Thomas Marktanner. Sommerfugler. Cappelens naturhåndbøker, utgitt 1995. ISBN 82-02-14845-6. 161 sider.

Cappelen sin håndbok er for knapp. Mange av sommerfuglene som finnes i Norge har ikke norske navn. Her finnes bilder av en rekke sommerfugler som ikke finnes i Norge eller Norden. Det virker som om forlaget har gjort dette for å få en tykk bok. Denne boken var den første jeg kjøpte (billig), men det viste seg snart at den var til liten hjelp.

Vurdering: Ikke kjøp denne om du er sommerfuglamatør.
Paul Sterry, Andrew Mackay. Sommerfugler og møll. Damm natur, utgitt 2005. ISBN 82-04-09629-1. 224 sider. Oversatt til norsk av Inger-Johanne Sæterdal. Fagkonsulent: Leif Aarvik.

Damms bok om Sommerfugler og møll omhandler de fleste Dagsommerfulger i Norge og en rekke Nattsommerfugler. Boken poengterer nøkkelkjennetegn ved sommerfuglene, og angir også hva som skiller en art fra en nærstående. For meg er denne boken svært nyttig. Også denne boken har med en rekke sommerfugler som ikke finnes i Norge, men uten at dette forvirrer. Snarere styrker det kunnskapen om de norske artene, fordi en ser biologiske sammenhenger. Utbredelseskart for hver art, meget god hjelp!

Vurdering: Damms bok som Sommerfugler og møll er et must for alle sommerfuglamatører.
Leif Aarvik, Lars Ove Hansen, Vladimir Kononenko. Norges Sommerfugler. Håndbok over Norges dagsommerfugler og nattsvermere. Norsk entomologisk forening, utgitt 2009. ISBN 978-82-996923-2-8. 432 sider.

Dette er det største og mest omfattende verk for sommerfulger i Norge.
958 ulike sommerfugler (dag- og nattsommerfugler) er med i boken.
Illustrasjonene er gode, og det er gode forklaringer på kjennetegn for hver enkelt sommerfugl. For hver sommerfugl er det kart som viser utbredelsen i Norge. Dette siste er viktig for en hobby-lepidopterist i arbeidet med å identifisere den sommerfuglen man har sett eller fotografert.

Vurdering: Bør finnes hos alle som har interesse for sommerfugler. Boken er en kilde til inspirasjon og glede.
Ove Bergersen, Kirsten Winge. Våre vanligste sommerfugler. Landbruksforlaget, utgitt 2005. ISBN 82-529-2850-1. 65 sider.

Omtaler de 63 mest vanlige dagsommerfuglene i Norge. Gode bilder (fargegjengivelsen er dog noe fordreid). Liten og lett bok. Tykt, glanset papir, som tåler litt røff behandling ute i naturen. Tåler også barnehender. Velegnet til å ha med på tur.

Vurdering: Ethvert barn i Norge burde hatt denne boken!
Josef H Reichholf. Schmetterlinge. Der Zuverlässige Naturfürer. BLV Buchverlag GmbH & Co KG. Utgitt 2011. 239 sider.

Tysk tekst. Svært gode identifiseringskjennetegn. Overvintring som larve, egg eller sommerfugl er oppgitt for alle arter. Ekstra pluss: Bilde av en rekke sommerfuglåmer. Minus: en del sommerfugler som finnes i Norge, men ikke i Tyskland, er ikke tatt med. Men de fleste norske sommerfugler finnes også i Tyskland. Jeg synes denne boken var et viktig bidrag for meg som sommerfuglamatør.
Jeg må til slutt ha med min sommerfuglbok fra 1954. Boken heter "Insekter i farger", men det er bilde av en sommerfugl på bokens front. I dag er det vanskelig å bruke denne boken, fordi ganske mange av de vitenskapelige og de norske navnene er forandret i løpet av de siste 60 år.

Carl Mølbach-Petersen. Insekter i farger. H. Aschehoug & co (W. Nygaard). Oslo, 1954. 119 sider.