TILBAKE TIL STARTSIDEN

Hvit C - Polygonia c-album

Ole Terland 050212
Hvit C er relativt sjelden. Jeg har sett den kun 4 ganger. Den er sjelden på Vestlandet, men skal være vanlig på Sørlandet og på Østlandet. I følge Norges Sommerfugler flyr den i solrike skogbryn og lysninger med løvkratt.

Vingeformen på Hvit C er svært karakteristisk og det er ikke mulig å forveksle denne med andre sommerfugler. 40 - 50 mm vingespenn. Overvinter som voksen. De som har overvintret flyr fra mars til juni. Årets generasjon flyr fra juli til oktober. Overvintrer i hule trær, i rotvelt og i trerøtter der vinden har blåst sammen visne blader.
Herand (Jondal) 060807
Vingenes underside ligner på bark eller et vissent eikeblad, noe som gir den svært gode kamuflasjefarger. Navet har den fordi det er en hvit flekk formet som en C på undersiden av vingen. Denne hvite C-en sees godt på bildet til venstre. Dette er da en sommerfugl som har overvintret, og som er kommet ut fra dvale.
Steinsdalsvatnet (Modalen)160509
Pr 050212 er det 139 registreringer på 75 ulike steder (nettstedet Lepidoptera.no). Spredt over landet.
Polygonia betyr mangekantet, hvilket viser hen på at vingene er flikete. c-album betyr hvit c. Tidligere var det vitenskapelige navnet Nymphalis c-album.

Tidligere het Neslesommerfugl Nymphalis urticae. Dette indikerte at Hvit C og Neslesommerfugl ble oppfattet til å være nære slektninger. De var de altså ikke, og i dag har begge skiftet navn til henholdsvis Polygonia c-album og Aglais urticae.