TILBAKE TIL STARTSIDEN

Lyngmåler - Ematurga atomaria

Lyngmåler er en møll, flyr om dagen. Ole Terland 040212
Lyngmåler 030508, Melen (Herand i Jondal). Lyngmåler finnes i stort antall over hele Norge. Den flyr på fine solskinnsdager. Den flyr nær bakken, og flyr opp når du går i lyngen.

Denne fine skapningen er liten, måler maksimalt 3 cm. Den er klassifisert som møll. I England er dette den mest vanlige møllen av alle.

Fargene kan variere noe, men alle har et grunnmønster med brune linjer vekselvis med brunspettede linjer. Hunnen er lysere enn hannen. For den utrente, kan hann og hunn se ut som om de er ulike arter. Antennene er ulike hos hannen og hos hunnen. Se nedenfor.
Antenne hos Lyngmåler hann.
Lyngmåler er klassifisert som nattsommerfugl, men den flyr om dagen. Det samme gjelder Seksflekket bloddråpesvermer.

Alle dagsommerfugler har antenner som ender i en klubbe (kølle). Nattsommerfuglene har andre antennetyper.
Antenne hos Lyngmåler hunn.
Legg merke til at antennene ikke ender i en klubbe, og se forskjellen fra bildet over.
Pr 17. februar 2011 er det gjort 159 observasjoner (registreringer på nettstedet Lepidoptera.no) av Lyngmåler på 96 ulike steder i Norge. Kartet til venstre er tatt fra nettstedet Lepidoptera.no

Jeg har sett Lyngmåler svært mange ganger, men har kun gjort en registrering på Lepidoptera.no. Sannsynligvis er Lyngmåler sterkt underrapportert. Det er langt mer stas å se en Tistelsommerfugl enn en Lyngmåler.
Møll har en dårlig klang på norsk. Dette fordi Klesmøllen Tineola bisselliella er et skadedyr. Lyngmåler, derimot, er både vakker og gjør absolutt ikke skade.
Klesmøllen Tineola bisselliella er det insektet i Norge som gjør størst skade på tekstiler. Larvene lever av materialer som ull og pels. Bomullsprodukter eller syntetiske stoffer blir ikke angrepet. Klesmøll finnes innendørs over hele landet. Importert til Norge, og begynte å trives i Norge når en begynte å ha det varmt innendørs om vinteren. Kilde: Norsk Folkehelseinstitutt.