TILBAKE TIL STARTSIDEN

Stor snabelsvermer - Deilephila elpenor

Ole Terland 310112
Stor snabelsvermer, 160611, Ulset (Bergen)
Satt på trekket på en utegrill på en veranda. Skadet, har mistet en fot, og har skader på vingen. Stor og praktfull sommerfugl, som egentlig er en tussmørkesvermer.
Stor snabelsvermer hører til gruppen Sphingidae, en gruppe som på verdensbasis har ca 1 500 medlemmer, Norge 17 ulike arter. De avviker fra alle andre sommerfugler ved at de ikke setter seg på blomsten når de skal suge nektar. Men på samme måte som Kolibri står de stille i luften: De står i luften og stikker sugesnabelen ned i planten når de drikker nektar. Stor snabelsvermer kan også fly både baklengs og sidelengs. På norsk heter denne gruppen Tussmørkesvermer, fordi de stort sett flyr i skumringen. På engelsk kalles de for Hawk moths ("haukemøll"), for å henlede tanken på at de kan stille i luften. Dagsvermer Macroglossum stellatarum heter Hummingbird Hawk moth ("Kolibri haukemøll") på engelsk.

På internett finnes en flott video som viser en Stor snabelsvermer som drikker nektar.
Stor snabelsvermer, larve, 250807, Melen, Herand (Jondal)

Svært særpreget larve, som er umiskjennelig.
Pr 19. juni 2011 er det gjort 66 registreringer på nettstedet Lepidoptera.no av Stor snabelsvermer på 39 ulike steder i Norge. Kartet til venstre er tatt fra nettstedet Lepidoptera.no.

Lenke til Bergens Tidende: 27. mai 2008 satt en Stor snabelsvermer på hovedbrannstasjonen i Bergen.
Samme individ som på bildet over. Ser virkelig skrekkinngytende ut når den er redd, som her hvor den holdes.

Elpenor er fra gresk mytologi. Elpenor var kjent for sin dyktighet og kløkt. Men en gang han hadde drukket for mye sovnet han på et tak. Han falt ned og slo seg i hjel.

Deile betyr djevel og phila betyr å elske eller være glad i. Deilephila skulle da kunne bety glad i djevelen. Jeg lurer på hva som rørte seg i hodene til de vitenskapsmenn og kvinner som finner på slike vitenskapelige navn. Også i medisinen har vi mange rare vitenskapelige navn, som f.eks. duodenum (tolvfingertarm). Sannsynligvis må en leve med disse ulogiske og intetsigende vitenskapelige navnene også i de neste tusen år og ennå lengre!

Familienavnet Sphingidae henviser til kroken i enden av larven, en krok som minner om sphinxen, derav navnet. Denne halekroken sees tydelig på larvebildet ovenfor.