TILBAKE TIL STARTSIDEN

Fjellbloddråpesvermer - Zygaena exulans

Redigert 10. februar 2011
Fjellbloddråpesvermer 270709, Vartdal (Ørsta). ca 700 moh .
Disse to individene (bildet over og under) ble funnet i ca 800 m høyde, i en skråning mot sørvest. Likner på Seksflekket bloddråpesvermer, i utseende, og også i atferd.

Dette er ikke en ekte dagsommerfugl, men en nattsommerfugl som er aktiv om dagen, og som har kølleformete antenner. Grunnen til at de ikke er klassifisert som dagsommerfugler er formen på vingene: Vingene likner mer på vinger hos f.eks. fluer enn på sommerfugler

Disse to sommerfuglene ligner ikke på offisielle bilder av Zygaena exulans. Jeg har kontaktet Leif Aarvik, Norges fremste sommerfuglekspert, for å få hjelp til identifikasjon. Han mener at dette er Zygaena exulans, to gamle og slitte individer. Da kan de bli mer rosa.
Antennene har tydelig kølleform. Vingene er gjennomskinnelige, delvis gjennomsiktige.
Pr 10. februar 2011 er det gjort 29 observasjoner av Fjellbloddråpesvermer på 28 ulike steder i Norge. Kartet er tatt fra nettstedet Lepidoptera.no
Exulans stammer fra exsul som betyr ensom, en ensom flyver. Zygaena kommer fra gresk zygon som er navnet på et redskap som to okser bærer for å kunne trekke. Typisk form for slikt spann ligner til forveksling antennene og hodet til denne type sommerfugler. Se et bilde i Wikipedia av et slikt oksespann.