Tilbake til Startsiden
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture

Verdens lavest flyvende sommerfugler - Israel

Dødehavets overflate ligger i dag 417 meter under havets overflate. Strendene omkring Dødehavet er dermed verdens lavestliggende sted. Sommerfuglene som flyr der, er derfor de lavest flyvende sommerfuglene i verden!

Midlere  dagtemperatur ligger mellom 30 og 40 varmegrader i april-oktober, uten en eneste regndråpe. Klimaet er altså ekstremt varmt og tørt. Da jeg besøkte Dødehavsområdet i slutten av september 2016 hadde det ikke regnet på 7 måneder. Likevel var det forbausende mange sommerfugler under disse ekstreme forhold. Ikke overraskende er det tropiske sommerfugler som kan leve i denne heten, og i tillegg sommerfugler som tåler å leve i ekstremt tørt landskap. Av sommerfugler vi kjenner i Norge er det kun Tistelsommerfugl (Vanessa cardui) som sees her (under høst- og vårmigrasjonen).

Sommerfuglene ble sett flere steder, men bildene er fra oasen Ein Gedi, som ligger på Israelsk territorium (ikke Vestbredden). Ein Gedi er en oase fordi det her er kilder med krystallklart vann, vann som kommer rett ut av fjellet, hele året. Ein Gedi har vært kultivert med drift av jordbruk i uminnelige tider, dokumentert for de siste 5000 årene. Ein Gedi er berømt for dadler med usedvanlig høy kvalitet. 

Qasr el-Yahud er et sted øst for Jeriko, på grensen mellom Israel og Jordan, der elven Jordan renner. Dette er det "offisielle" stedet der Døperen Johannes døpte Jesus. Også her er det like varmt og tørt som ellers i området, men det er grønt langs elven.

Placeholder Picture

Colotis fausta (Large salmon arab), 270916, Ein Gedi, Israel.

Dette er en sommerfugl som finnes i Israel, Syria, Tyrkia, over den arabiske halvøy. Den fløy også i Jerusalem, innenfor gamlebyens murer.

Det virker som om denne sommerfuglen tror den hvite flekken er fuktig, da den har sugesnabelen ute. I et så tørt og varm klima vil sommerfuglene ha stort væsketap, og er avhengige av å drikke væske (for å dekke væsketapet), skaffe seg mineraler, og naturligvis nektar.

 

Placeholder Picture

Colotis phisadia (Blue-spotted arab), 270916, Ein Gedi, Israel.

Dette er en tropisk sommerfugl som finnes i Afrika, den arabiske halvøy, India. Dødehavsregionen utgjør dens nordlige begrensning.

Da jeg besøkte området hadde det ikke regnet på 7-sju måneder, og sommeren 2016 hadde vært usedvanlig varm. Likevel klarte denne sommerfuglen seg!

Denne sommerfuglen var tallrik på en rekke lokaliteter.

Placeholder Picture

Colotis phisadia (Blue-spotted arab), 270916, Ein Gedi, Israel.

Vingeoverside.


Denne sommerfuglen var middelsstor til liten. Den hadde et svært raskt flyvemønster, med korte flyturer. Den satte seg i skyggen, og ofte på grønne blader (sannsynligvis for kamuflasje, se bildet over). Med utslåtte vinger foretrekker sommerfuglen å sitte på et vissent blad (kamuflasje).


Både denne og andre sommerfugler satte seg på skrå med lukkede vinger som pekte mot solen. Denne atferden beskytter sommerfuglen mot for sterk oppvarming. 

Placeholder Picture

Belenois aurota (Caper white), 280916, Qasr el-Yahud, Israel.

Denne sommerfuglen er en "ekte" tropisk sommerfugl, som kun er innvandrer til Israel. Enkelt år er den fraværende. 

Denne sommerfuglen har to ulike fenotyper: "Dry-season" og "Wet-season" form. Det hadde ikke vært regn de siste 7 måneder før denne sommerfuglen ble fotografert, så jeg antar at dette må være "Dry-season" varianten. 

For meg som bor i Norge, var det ekstra spennende å se en tropisk sommerfugl. Klimaet ved Dødehavet er ikke tropisk, men Sub-tropisk. Området ved Dødehavet er den nordlige grensen for utbredelsen til denne sommerfuglen.


Ole Terland, 071216.