TILBAKE TIL STARTSIDEN

Bringebærspinner - Macrothylacia rubi

Ole Terland, 150512
Bringebærspinner, larve, 210810, Hesvik (Kvinnherad).

De røde partiene lyser som om det skulle være lysdioder inne i larven. Besatt med lange, fine hår, som vekselvis var svarte og hvite.

På tysk heter den Brombeerspinner (bjørnebærspinner). Larven bruker både bjørnebær og bringebær som sin næringsplante. Jeg fant denne larven på en bjørnebærbusk, det er rikelig med bjørnebær i området, men ikke bringebær. Siste busk før stranden.

Overvintrer som larve.
Bringebærspinnerlarven gikk ut på kanten av et blad, og slapp seg ned i løse luften. Her er etter at den landet. Uansett hva man mener om larver: Svært vakker er den!

Jeg har ikke sett imago.
Bringebærspinner, film tatt med mobiltelefonen, derfor ikke så god kvalitet. Men en ser hvordan den glir avsted. Ved å se nøye etter, er det små kontraksjoner/ekstensjoner som bølger gjennom larven. Kryper her på en stein, som danner grensen mellom en liten eng og stranden.
På nettstedet Lepidoptera.no er det pr 15. mai 2012 gjort 48 registreringer av Bringebærspinner på 30 ulike steder i Norge. Legg merke til at de fleste registreringene er i kystnære områder. Den Bringebærspinnerlarven jeg fant, var helt i strandkanten.
Rubi betyr rød (se også Grønnstjertvinge) som refererer til de røde segmentene. Macro betyr stor. Jeg har ikke klart å finne ut hva thylacia betyr.