TILBAKE TIL STARTSIDEN

Fjellperlemorvinge - Boloria napaea

Ole Terland, 100313
Fjellperlemorvinge har en karakteristisk kantete form på bakvingen. Leif Aarvik, NORLEP skriver at Fjellperlemorvinge "..har et tydelig "hjørne" midt på bakvingens ytterkant". Slikt knekkpunkt sees tydelig på bildet, så identifikasjonen skulle være sikret.

Dette eksemplaret ble funnet like nær Tuva Fjellstue på Hardangervidda, ca 1200 moh. 020807. Jeg fikk ikke sett vingeundersidene.

Navnet perlemor peker hen på at det er perlemorskinn på vingenes underside. Perlemorens glans er en fysisk farge, der innfallende lys interagerer med mikrostrukturen i kitinskjelettet (fotoniske krystaller), og skifter bølgelengde. Bølgelengden av det lys iakttakeren ser er avhening av synsvinkelen. Se siden om Grønnstjertvinge for nærmere forklaring.  
Fjellperlemorvinge oppsøker gjerne gule blomster (Aschehoug). Den er et ekte fjelldyr, som lever over tregrensen.
Skjerja-vann, Hardangervidda, 020807. Perlemorvingen på bildet under ble funnet der fotografen står. Vanskelig å skjønne at det finnes sommerfugler i et landskap som dette.
Fjellperlemorvinge, 020807, Skjerja (Hardangervidda)

Det var vind og ikke varmt, men med enkelte solglimt. Denne Perlemorvingen sitter helt nede på bakken, og varmer seg i solen. Som alle sommerfugler i fjellet lar den ikke en eneste solstråle gå til spille.
Pr 100313 er det på nettstedet Lepidoptera.no gjort 40 observasjoner av Fjellperlemorvinge på 31 ulike steder i Norge. Kartet er tatt fra nettstedet Lepidopter.no

Jeg har ikke gått så mye på Hardangervidden, men jeg har sett Fjellperlemorvinge flere ganger, så den er ikke forferdelig sjelden. Grunnen til lav rapportering på Lepitoptera.no er trolig lavt antall turgåere i fjellet, ikke at Fjellperlemorvinge er så sjelden.
Napaea er fra gresk mytologi, og var navn på nymfer som levde i raviner på fjellet. Jeg har ikke klart å finne ut hva boloria kommer fra.