TILBAKE TIL STARTSIDEN

Sommerfugler med skader eller utviklingsanomalier

Ole Terland 120214

Admiral, Storsåten, (Rolland i Åsane, Bergen), 090709.
Denne Admiral ble funnet på en liten, forblåst og naken fjelltopp (434 moh). Den er en innvandrer, og har fløyet fra sør for Alpene et sted, mest sannsynlig Catalonia. Komme til Norge for å finne en make og starte en ny generasjon Admiral. Tross store skader i vingene, fløy den like bra som andre Admiral sommerfugler jeg så samtidig.

Sommerfugler må ha gode kontrollmekanismer for å stoppe tap av hemolymfe når vingene får klippskader. De må også ha avanserte kontrollsystem for å regulere/stabilisere flyvingen når det foreligger betydelige skader i vinger (se oppslaget under).

Mer som Admiralsommerfuglens vår-og høstvandringer kan du lese her.

Klipperingvinge (hunn), 010710, Hesvik (Jondal).
Denne Klipperingvinge mangler hele venstre bakvinge, og har betydelige skader på høyre bakvinge. Tilsynelatende fløy den perfekt. Det er egentlig ikke til å tro at en sommerfugl som mangler en hel bakvinge kan fly (tilsynelatende) normalt. Sommerfuglen må ha avanserte kontrollsystem for å måle fart og retning, og justere vingeslagene slik at den styre flygningen, selv med skadde vinger.

Jantzen og Eisner publiserte i 2008 etter eksperimenter med Liten Kålsommerfugl at sommerfugler trenger kun framvingene for å fly normalt. Men en sommerfugl som mangler bakvingene kan ikke gjøre kjappe kursendringer, og kan ikke akselerere normalt. "Hindwings were found unnecessary for normal flight and useful only for evasive flight".

Klipperingvingen på bildet til venstre har altså nedsatt evne til å riste av seg en flyvende forfølger. Men kan ellers fly normalt.

Referanse: Jantzen B, Eisner T. Hindwings are unnecessary for flight but essential for execution of normal evasive flight in lepidoptera. PNAS USA 2008;105:16636-16640.

Defekten ("bretten") i høyre forvinge må være en utviklingsdefekt. Vingene er så stive av den ville brukket om vingen var utsatt for mekanisk påkjenning hos en ferdig utviklet sommerfugl.

Denne neslesommerfuglen fant jeg i bunnen av en plastkasse der det var en annen kasse over. Den hadde oppsøkt stedet for å gå i dvale for vinteren. Ble oppdaget da jeg ryddet i garasjen. Den var svært treg. Så tok jeg den ut i solen. Etter hvert kviknet den til, den fløy opp og satte seg på husveggen. Fløy så ned på grusen. Gikk litt rundt. Etter en tid så jeg at den sugde fukt fra en mosedott som var falt ned fra taket (bildet under). Her ser vi tydelig defekten i høyre antenne.

Ulset, Åsane i Bergen, 2. august 2009. Etter ca 3 timer fløy den bort for godt.
Admiral med defekt i fargeskjellsettingen på høyre bakvinge. Defekten sees både på oversiden og på undersiden av vingene. Dette må være en utviklingsdefekt, for en skrubbskade ikke ville gitt lik skade på over eller undersiden. Tror ikke det er noen som har tatt i vingen.

Legg merke til at sugesnabelen er ute. Sommerfuglen satt på en lampe som var oppvarmet av solen. Jeg kunne ikke se at det var duggdråper på den.
Hvis noen har annen forklaring på defekt i skjellene, er jeg interessert i å få slik informasjon. Kontakt meg på e-post: ole.terland{}terland.no. NB: husk å skifte ut dobbeltklammene med alfa-krøll. (adressen skrives med vilje feil for å unngå at den skal oppdages av roboter).